Apartments Čertovka < >
TIP
  • There are available apartments in February. Check our booking system.
  • Facebook. Become our friend on Facebook. Be in contact with us and our offers & specials will not miss you!

Sport & Winter in Harrachov

Sjezdové lyžování a snowboarding

Sjezdové lyžování a snowboarding jsou hlavním lákadlem pro zimní pobyt v Harrachově. Na milovníky lyžování čekají perfektně upravené běžecké tratě a sjezdovky, které se v případě nedostatku sněhu uměle zasněžují sněžnými děly. Kompletní péči zajišťují servisy lyží sjezdových i běžeckých, půjčovny lyží, lyžařské školy, viz naši partneři. Hlavní nabídka sjezdového lyžování je na Čertově hoře, odkud vedou čtyři sjezdovky o různé obtížnosti. Tratě v Harrachově jsou podle našeho názoru velmi dobře upravované, zřejmě díky silné konkurenci mezi lyžařskými středisky a dost možná i curvingovému stylu jízdy, který nemá tak škodlivý vliv na sjezdové tratě. Čekání ve frontě na vlek se už naštěstí stalo minulostí. Detailní informace o možnostech lyžování v Harrachově najdete na velmi pěkném webu popisujícím všechny možnosti v regionu na www.skiregion.cz 

Běžecké tratě

Pokud hledáte alternativu ke sjezdovému lyžování a máte rádi běžky, Harrachov je pro tuto kombinaci aktivit nejlepším zimním střediskem v Krkonoších.

  • Běžecký areál v Harrachově

Přímo v Harrachově se nachází běžecký areál kde vedou dvě (zelená a červená) 2 x 7,5 km denně upravované standardní běžecké tratě označené pro turistické využití. Začátek tratí je přímo u dolní stanice sedačkové lanovky v harrachovském sportovním areálu. Tratě jsou upravené jak pro klasiku tak pro bruslení. Z Apartmánů Čertovka to je k tratím pod Čertovou horou  300 m. Tratě umožňují rychlý a dynamický "sport" jako doplněk k jiné denní aktivitě a navazují na sít upravených běžeckých tratí vedoucích z Čertovy hory dále do Krkonoš.

  • Okruh kolem Černého rybníka

Druhou možností na běžky, která je relativně málo známá mezi hosty v Harrachově je areál upravených tratí u Nového světa, kde je pěkný okruh, který vede kolem Černého rybníka a státních hranic s Polskem. Okruh má asi 2,5 km. K začátku tratí se dostanete nejlépe autem, pokud pojedete z centra Harrachova směrem k pivovaru. Za pivovarem odbočíte doprava a přijedete na konec silnice, kde je malé parkoviště.

  • Polský okruh přímo z Harrachova

Detailní popis této středně těžké trasy o délce 28 km s převýšením 325 m získáte na harrachovském webu.

  • Jakuszyce ráj běžkařů

Navštivte famózně upravené běžecké tratě nedaleko Harrachova v polských Jakuszycích.Tento běžkařský ráj je stále častěji navštěvovanou příhraniční oblastí na polské straně Jizerských hor. V Jakuszycích je běžkařský a biatlonový stadion s mnoha přilehlými krásně upravenými běžkařskými tratěmi.

Na své si přijdou závodníci i rekreační běžci a dokonce se zde pořádají i velké závody psovodů. V sezóně jsou rozlehlé tratě denně upravované. Vhodné jak pro klasickou jízdu, tak pro bruslení. Na své si přijdou i ti, kteří zrovna nemilují velké převýšení. Tratě mají spíše pozvolný reliéf. Ale narazíte zde na krásné výhledy na polské i české Jizerské hory. Ke kladům patří tamější klima, dlouho do jara se zde drží sníh. Když nana Jizerských hřebenech fouká silný vítr a je mlha, v Jakuszycích je stále přijatelné počasí.

Na závěr jedno doporučení, jestli se do Jakuszyc a přilehlého okolí vypravíte, nezapomeňte navštívit útulnou hospůdku v Orle (nejkratší cestou asi 4 km z parkoviště v Jakuszycích). Mají tam vynikající svařené pivo a typickou polskou krémovou polívku – žurek a mnoho dalšího. Výhodou je, že zde můžete platit i českými korunami. Z garáží apartmánů Čertovka to k tratím v Jakuszycích trvá 5 min jízdy autem.

Mapa běžeckých tratí v Jakuszycích.

  • Na běžkách na hřebeny Krkonoš

Na hřebenové túry se lze vydat od horní stanice lanovky na Čertově hoře. Zdatnější lyžaři mohou využít pravidelně upravovanou stopu přes Rýžoviště na Dvoračky nebo se vydat údolím Mumlavy k Vosecké boudě. Dalších třicet kilometrů pravidelně upravovaných stop dovede běžkaře kolem rozhledny Štěpánka až do Pasek nad Jizerou.

Mapa běžeckých tratí vedoucích z Harrachova.

  • Běžecké tratě v Jizerských horách

Poslední variantou nabídky jsou velmi dobře upravované běžkařské tratě v Jizerských horách. Pokud se rozhodnete vyrazit do Jizerek na běžky, doporučujeme jet z Harrachova autem přes Kořenov, Horní Polubný na Bukovec (17 km, 19 min autem, trasa). Auto zaparkujete na odstavném parkovišti. Cena za parkování je 40 Kč/den.
Stav a úpravu tratí najdete na www.jizerskaops.cz/.

Skokanské můstky

Lyžařské skokanské můstky se staly nedílnou součástí Harrachova. Hlavní dominantou města je silueta mamutího skokanského můstku, který budete mít z našich apartmánů jako na dlani. Harrachov je jako jediné středisko v ČR vybaven kompletní sestavou 8 skokanských můstků. Můstky považujeme za jakousi přidanou hodnotu výjimečnosti Harrachova jako střediska zimních sportů.

Více o můstcích na stránce místního skokanského klubu.

 
Our partners
 

Weather Harrachov

Where are Apartments Čertovka?